Du er her: Home Nyheder Nyhedsarkiv Nu er broen til Norge åbnet

Share on: Follow on:

Nu er broen til Norge åbnet

Af Katrine Hvitved-Jacobsen

Den nordjyske og den sydnorske region har mange uudnyttede muligheder for samarbejde omkring erhvervsfremme, beskæftigelse og kompetenceudvikling, og det er grunden til, at paraplyorganisationen BusinessBroen NORGE-NORDDANMARK netop har åbnet et kontor i oliebyen Stavanger.

Torsdag den 13. februar drog en stor delegation af sted til Stavanger for at markere åbningen af det nye kontor, der skal fungere som en officiel forpost for et samlet erhvervsfremme- og beskæftigelsessystem i Nordjylland. Flere end hundrede deltog på det officielle arrangement – blandt andre borgmestre, erhvervschefer og virksomhedsledere fra både dansk og norsk side. 

Man fortryder ikke en bro

- Med vores nye kontor i Norge tilkendegiver vi, at der satses stærkt på at udvikle samarbejdet mellem vores to regioner, og det vil skabe bedre rammer for at virksomheder i begge lande kan vækste. Vi har en fælles historie og en fælles fremtid, men vi vil gerne bygge en endnu tættere relation med henblik på viden, erhverv og beskæftigelse, var budskabet fra Thomas Kastrup-Larsen, borgmester i Aalborg Kommune.

Torben Brylle, Danmarks ambassadør i Norge, var også på talerstolen.

- Det er en ære at være med til at skabe endnu stærkere bånd mellem vores to regioner, og det er naturligvis tankevækkende, at det præcis i år er 200 år siden, at vore veje sidst skiltes. Vi skal fokusere på de gensidige muligheder, men der skal ikke nødvendigvis være matematisk symmetri. Broen skal bruges begge veje, og jeg forventer, at ”trafikken” bliver intens. Heldigvis fortryder man aldrig en bro, sagde Torben Brylle afslutningsvis, under henvisning til navnet BusinessBroen.

Danmark kan hjælpe

Borgmesteren i Stavanger Christine Sagen Helgø deltog også i det officielle arrangement. Hun vurderer, at BusinessBroen i høj grad kan bidrage positivt til udviklingen i Stavangerregionen.

- Det er naturligvis positivt for vores region, at vi har gjort nye oliefund, men det øger også presset på os. Det forventes, at vi vil have en befolkningstilvækst på 40 procent frem mod 2035, og det betyder, at vi har behov for flere boliger, veje, børnehaver og mere kollektivtrafik. Vi har behov for kompetence, og vi har behov for gode strategiske samarbejdspartnere. I den relation er BusinessBroen et rigtig godt initiativ, for vi har meget at tilbyde hinanden og meget at lære af hinanden, sagde Christine Sagen Helgø fra talerstolen.

Tonny Skovsted Thorup, erhvervschef i Business Aalborg, ser også BusinessBroen som en mulighed for, at danske og norske virksomheder sammen kan komme videre ud i verden.

- Alle de aktiviteter, der ligger under BusinessBroen, kan skabe en lang række fordele for virksomheder på både dansk og norsk side. For eksempel kan nordjyske virksomheder knyttes sammen i netværk, som gør det muligt at byde samlet på en entreprise. Jeg ser også muligheder for, at danske og norske virksomheder kan samarbejde omkring de arktiske områder. Dermed kan BusinessBroen også være en platform, som kan bidrage til, at virksomhederne kan vækste på nye markeder, sagde Tonny Skovsted Thorup.

Glem ikke kulturforskellene

Kristian Ravn, der er direktør for den norske del af olie- og gasvirksomheden Semco Maritime, var også på talerstolen for at give sine råd til danske virksomheder, der vurderer Norge som deres næste marked. Semco Maritime, der har hovedkontor i Esbjerg, har været til stede på det norske marked i en årrække.

- Mange tror, at danskere og nordmænd er så utrolig ens, men der er faktisk en række nuancer, man bør være opmærksom på, når man har aktiviteter i Norge. Danske ledere opfattes som meget direkte i forhold til norske og kan i nogle sammenhænge opfattes som brutale. Desuden er langvarige relationer ofte vigtigere for nordmænd end bare ”pris”. Og man bør også være opmærksom på de sproglige forskelle, for det er nok ikke mere end 60-80 procent, der bliver forstået – resten er ren høflighed. Det er alle ting, det er vigtigt at være klar over, hvis man har ambitioner om at lykkes i det norske marked, var anbefalingen fra Kristian Ravn.

Centralt kontaktpunkt

DC-Supply, der producerer, sælger og udlejer mobile containerløsninger til det civile og det militære marked i Norden, var også en del af den officielle delegation, der rejste til Stavanger.

- Etablering af et kontor i Stavanger er et meget positivt initiativ set med vores øjne. Vi har nu et kontaktpunkt i Norge, som kan bidrage til at bære vores budskaber videre til norske virksomheder og organisationer – og det er særdeles værdifuldt, var udmeldingen fra Jan Bager, salgschef i DC-Supply.

Harald Finnvik, der er ansat som rådgiver og tovholder på kontoret i Stavanger, ser i høj grad frem til at fungere som kontaktpunkt og skabe relationer mellem danske og norske virksomheder og organisationer.

- BusinessBroen er en investering, og det er mit job at sørge for, at investeringen giver et afkast. Min titel er rådgiver, men min rolle er ”brobygger”, sluttede Harald Finnvik.

 

Har du spørgsmål, så kontakt:

Bjarne Brodersen

 

Bjarne Brodersen
bbr@ehnj.dk
Tlf.: +45 20 32 05 08

 

Helle Duus Jørgensen

 

Helle Duus Jørgensen
hdj@aalborg.dk
Tlf.: +45 25 20 15 66